Snart börjar fästingsäsongen

Våren närmar sig och i och med det börjar även fästingarna vakna till liv. Därför kan det vara hög tid att boka tid för TBE-vaccination. För ett gott skydd behövs flera doser mot TBE som är en fästingburen hjärninflammation.

TBE står för Tick Borne Encephalitis eller på svenska fästingburen hjärninflammation. TBE är en sjukdom som smittas genom bett från fästingar och är vanligast i södra och mellersta Sverige. Sjukdomen finns även på andra platser i Europa. TBE tar vanligen 1-2 veckor från smittotillfället innan sjukdom uppträder och leder till varierande svårighetsgrad hos den som drabbats. Allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med svår huvudvärk, förvirring, hög feber och från och till kramper och förlamningar med risk för långdragna och bestående besvär.

Vaccin mot TBE ger ett gott skydd och ges med fördel under den kalla delen av året för att ge skydd under riskperioden under vår och sommaren. Vi erbjuder vaccin mot TBE och för ungdomar och vuxna ges grundvaccinationen i tre doser med särskilt intervall mellan doserna. Därefter ges även påfyllnadsdoser med olika intervall för att kunna ge en god skyddseffekt.

Är du osäker på om du är vaccinerad?

  1. Se över vaccinationskort du ska ha fått från där du tidigare blivit vaccinerad.
  2. Kontakta vaccinationsställen där du vet att du blivit vaccinerad.

Folkhälsomyndigheten, 2018

Dela

sv_SESwedish